Vi bidrar till en bättre och mer hållbar värld
Oskarshamn ställer sig bakom de 17 globala hållbarhetsmålen för att möta framtida utmaningar som vi människor och vår planet behöver. Vi har särskilda ambitioner att särskilt bidra med innovativa och hållbara lösningar inom två av målen.
GLOBALT MÅL NR 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
En fungerande och stabil infrastruktur är grunden för alla framgångsrika samhällen. För att möta framtida utmaningar som vi människor och vår planet behövs hållbara industrier och infrastrukturer.
Tack vare ett starkt näringsliv är Oskarshamn en motor i regionen. I samarbete med näringsliv, universitet och högskolor främjar vi kunskap och innovation och bidrar till en bättre och mer hållbar värld. Runt 40% av länets varuexport kommer härifrån. Var tredje person i Kalmar län arbetar inom tillverkningsindustri. I Oskarshamn sysselsätter tillverkningsindustrin, energiförsörjning och företagstjänster så mycket som 47% av invånarna. Oskarshamns kommun har den 25:a högsta nettoinpendlingen per invånare av landets samtliga kommuner.
Med ca 2700 anställda är Scania länets största privata arbetsgivare. Här tillverkas hytterna till Europaproduktionen. I Oskarshamn finns flera stora arbetsgivare som exempelvis batterifabriken Saft, Press Kogyo, Hitatchi Energy och Be-ge-koncernen. Företagen är viktiga både som stora arbetsgivare, men också som viktiga uppdragsgivare till de många underleverantörer som finns och utvecklas här.
För att stötta företagens utveckling och innovationsförmåga har vi ett lokalt stödsystem med affärsutveckling, kommersialisering av innovationer, inkubatorverksamhet och nyföretagarstöd. I nära samverkan med näringslivet så erbjuder vi kreativa kunskapsmiljöer med YH-utbildningar, möjlighet till distansstudier och starka kopplingar till flertalet lärosäten när det gäller FoU. Utmaningen med kompetensförsörjningen är något som de flesta arbetar med och vi är rustade för att både initiera och stötta vid behov.
GLOBALT MÅL NR 7: Hållbar energi åt alla
Tillgång till hållbar, tillförlitlig och förnybar energi och rena bränslen är en förutsättning för att kunna möta flera av de utmaningar världen står inför idag.
Här kan Oskarshamn bidra genom stort kunnande över tid. Genom våra stora arbetsgivare och företag har vi länge attraherat kompetens inom energi. Vi har tillsammans byggt upp ett ekosystem som erbjuder kompetens, resurser och tillgång till forskning och utveckling.
Kommunens vision har tagit sikte på att Oskarshamn ska bli ett internationellt erkänt energicentrum där världsunik forskning bedrivs. För att uppnå det har vi skapat Centrum för ny energiteknik (CNETO) som är en samverkansplattform mellan näringsliv, akademi och offentlighet, med syftet att stärka utvecklingen i Oskarshamn för en hållbar och klimatneutral framtid.
CNETO ska
1. Initiera projekt för ny energiteknik – Oskarshamn som ledande för smart energianvändning och klimatomställning
2. Utveckla spetsutbildningar – Oskarshamn som en attraktiv och framsynt arbetsmarknad
3. Stärka ett ekosystem för nyföretagande – Oskarshamn som företags-inkubator i aktiv kontakt med investerare
Kärnkraftens Silicon Valley
Aldrig har väl frågan om kärnkraftens vara eller icke vara varit mer aktuell? Och visst är det coolt att bli kallad för Oskarshamn är en av Sveriges kärnkraftskommuner. I dag är O3 en av världens största kokvattenreaktorer som årligen står för en energimängd som motsvarar en halv miljon villors årsförbrukning. Samtidigt pågår nedmontering på de två tidigare anläggningarna O1 och O2. OKG har även en fullt utvecklad vätgasproduktion.
På Oskarshamnsverket så byggs en ny testanläggning för en ny generation kärnkraft. Bakom planerna står ett bolag med ursprung på KTH i Stockholm, som baserat på den forskning som bedrivs där arbetar med att utveckla den första småskaliga och modulära reaktorn i Sverige.
Svensk Kärnbränslehantering (SKB) bedriver världsledande forskning om slutförvaring av radioaktivt avfall i Oskarshamn. Sedan 1995 har SKB:s underjordslaboratorium med en 3,5 km lång tunnel på ca 500 meters djup varit miljö för mycket av forskningen som har utvecklat den metod som nu ska användas i det kommande slutförvaret.
Här finns också mellanlagret Clab där Sveriges använda kärnbränsle mellanlagras i väntan på att slutförvaret i Forsmark i Östhammars kommun ska bli klart att tas i drift. SKB planerar nu för nästa investering i Oskarshamn då de planerar för att bygga en inkapslingsanläggning för avfallet.