Hitta i programmet:
Onsdag 15 maj – ”Pre conference”
Oskarshamn har mycket att erbjuda för besökare. Under onsdagen så erbjuder vi dig ett smörgåsbord med godsaker. Här finns något för alla!
För dig som kommer på onsdagen har vi förberett ett utbud med något härligt för var och en under eftermiddagen för att på kvällen samlas för en mysig middag på Restaurang Badholmen.
Onsdag eftermiddag
Under onsdags eftermiddagen erbjuder vi tre olika alternativ på aktiviteter i Oskarshamn. I samband med din registrering anger du vilken av aktiviteterna du vill delta på, platserna är begränsade så registrera dig redan idag.
Golfrunda på Oskarshamns GK
Oskarshamns GK har erhållit Players Choice Award 2021 och hade Sveriges nöjdaste medlemmar 2022. För dig som har grönt kort och spelar golf så är det ett bra tillfälle att ta del av den fina banan.
Vi samlas vid driving rangen klockan 13. Transport ordnas av deltagarna i egen bil. Golf ID uppges vid registrering till konferensen.
Läs mer om Oskarshamns Golfklubb.
Skärgårdstur med historiska inslag
Följ med vår turismsamordnare ut i skärgården! Vi tar båten genom vackra Enegatan och vårt mål är Vånevik, en plats med historiska inslag där vi tillsammans med olika aktörer och föreningar har gjort insatser för att bevara och tillgängliggöra vår stenrika historia.
M/S Solkust avgår från Oskarshamns inre hamn klockan 13.00 och beräknas komma tillbaka vid klockan 16. Båten ligger förtöjd på promenadavstånd från konferensen.
En levande stadskärna!
Välkommen att hänga med vår stadsarkitekt Erik Hjertqvist och platsutvecklare Titti Falk. Under och efter pandemin uppmärksammade många hur vi jobbade med insatser för att behålla vår stadskärna levande. Med en samverkansstruktur och gemensamma målsättningar driver vi utvecklingen tillsammans och vårt handelsindex stiger. Hur och vad gör vi?
Vi guidar i vår stadskärna och berättar om hur vi samverkar med fastighetsägare och handlare för att utvecklas. Allt från kulturinslag till fika i världsmästarklass utlovas!
Samling utanför Forum klockan 13.00.
Onsdag kväll
Välkommen på en mysig middag på härliga Restaurang Badholmen. Vi lovar kollegialt umgänge, god mat och dryck och för dig som vill erbjuds ett tävlingsmoment efter middagen.
För dig som vill gå en gemensam promenad samlas vi utanför Forums entré klockan 18.40 för att sen mötas klockan 19.00 utanför Restaurang Badholmen.
Pris: 490 kr exklusive moms
19:00 Bubbel, mingelsnitt
19:30 Varmrökt lax, örtrostad potatis, ramslökspesto, sparris
20:15 Quiz
Torsdag 16 maj – konferensen startar
Konferensanläggningen
Under torsdagens och fredagens program så kommer vi att hålla till på Forum – Stadsteater, konferens, hotell, vandrarhem och restaurang. En byggnad med många möjligheter som ligger mitt i stadskärnan med promenadavstånd till de flesta hotellen.
08:00-09:00 Kaffe, macka och registrering
09:00 Välkomna, konferensen startar
09:15-10:00 Oskarshamn – Det här är vi!
09:45-10:00 Oskarshamn – ett internationellt energicentrum
10:00 Bensträckare
10:15-10:45 Region Kalmar län – tillsammans
10:45-11:00 Bensträckare – välkomna till externa föreläsningsgäster
11:00-12:00 Inspirationsföreläsning Marcus Oscarsson – 2024 ett supervalår!
Marcus har utsetts till Sveriges bästa politiska kommentator av nyhetstjänsten Omni. Han har varit Nordenkorrespondent för brittiska The Times och har undervisat tio år i politik vid University of Denver. Han vann både juryns och svenska folkets röster när han tilldelades Begriplighetspriset och har tidigare tjänstgjort vid Statsrådsberedningen och Finansdepartementet. I dag är han politisk kommentator på TV4 och är flerfaldigt nominerad till Årets TV-personlighet.
12:00-13:00 Småländsk lunch – Raggmunk, fläsk, lingonsylt
13:00-16:30
Studiebesök SKB
Unikt underjordiskt berglaboratorium
(OBS! Förbokning krävs)
Vid SKB:s underjordiska berglaboratorium på Äspö norr om Oskarshamn sker en stor del av forskningen kring slutförvaring av använt kärnbränsle. Här testar vi olika tekniska lösningar i full skala och i verklig miljö.
Äspölaboratoriet är en unik forskningsanläggning. I hela världen finns bara ett fåtal liknande laboratorier. På nästan 500 meters djup genomför vi experiment i samarbete med svensk och internationell expertis.
Forskningen innebär att under realistiska förhållanden studera hur bentonitleran och kopparkapseln samverkar med berget. Här genomförs försök som ska klargöra bergets roll som barriär. Det kan till exempel röra sig om hur berget fördröjer transporten av radioaktiva ämnen eller hur mikrober påverkar förhållandena på djupet.
13:00-14:30 Valbara spår – aktuella utmaningar
13:00-14:30
Spår 1
En levande stadskärna – ett resultat av samverkan!
Runtomkring i landet så är vi många kommuner som värnar om att behålla en levande stadskärna. Tuffa år av pandemi, lågkonjunktur tillsammans med etableringar av externa handelsområden utmanar både fastighetsägare, butiks- och restauranginnehavare.
Hur kan vi genom samverkan nå framgång i att bibehålla och utveckla våra stadskärnor?
13:00-14:30
Spår 2
Hur värnar vi ett sunt näringsliv mot kriminella krafter?
Ingen har väl missat hur kriminalitet och organiserad brottslighet de senaste åren har spridits över hela landet. Som kommun är det viktigt att kunna erbjuda både invånare och företagare ett tryggt samhälle. För att få bukt med utvecklingen så krävs nya tag, resurser och en nära samverkan i ett brottsförebyggande arbete.
Vi som arbetar på näringslivssidan uppvaktas då och då av potentiella etablerare och möter företagare som driver olika verksamheter. Hur kan vi bidra till en sund konkurrens och ett schysst näringsliv utan till exempel svart arbetskraft och pengatvätt?
13:00-14:30
Spår 3
Hur kan vi som kommun stötta företagen att stärka sin konkurrenskraft med EU:s ökade hållbarhetskrav?
Inom satsningen Klimatkonkurrenskraft har Viable Cities med bidrag från SKR samt Klimatkommunerna skapat en samling med goda exempel på samverkan kommun-näringsliv för att uppnå missionen klimatneutrala städer 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser.
På denna workshop får du chansen att borra djupare inom några av dessa områden genom att utbyta erfarenheter med andra samt identifiera framgångsfaktorer och utmaningar. Exempel på områden är Klimatsmart turism, Industriell symbios, Klimatinvesteringsplaner och Omställningsrisker.
13:00-14:30
Spår 4 – FULLBOKAT
Hur får man hela kommunorganisationen engagerad i näringslivsarbetet?
De flesta kommuner har någon form av näringslivsprogram- eller strategi som beskriver näringslivet, utmaningar och hur näringslivsarbetet ska bedrivas. En utmaning kan vara att få med sig alla i arbetet. I Linköping håller man just nu på att uppdatera sitt näringslivsprogram. I samband med det så gör man en trendspaning tillsammans med näringslivet och näringslivsorganisationerna med hjälp av ett AI-verktyg. Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun med kollegor delar med sig av hur arbetet går till. De har också lovat att berätta om hur utmärkelsen som ”Europas mest innovativa stad” påverkar deras näringslivsutvecklingsarbete.
14:30-15:00 Fika eller bussresa till studiebesök
15:00-17.00
Besök Scania Oskarshamn – en högteknologisk och modern industri
Scania Oskarshamn är Kalmar läns största privata arbetsgivare med 2700 medarbetare och ansvarar för tillverkningen av Scanias Europaproduktion av lastbilshytter. Med en gedigen erfarenhet inom hyttillverkning har man i över 60 år utvecklat teknik och produkter som är i världsklass.
Scania Oskarshamn är en modern industri med hög teknologi och automation, med syftet att leda omställningen mot ett hållbart transportsystem. Scania vill förändra världens transporter till att bli rena, säkra och effektiva samtidigt som mångfald, inkludering och jämställdhet ligger högt på agendan.
15:00-17:00
Mötestorget – passa på att boka upp ett personligt erfarenhetsutbyte med en kollega. En walk and talk kanske?
Torsdag kväll – middag och fest
17:00-19:00 After conference – Drop in och musikunderhållning på Hotel Post
19:00-01:00 Bankettmiddag – Forum
Fredag 17 maj – konferens dag 2
08:30-09:00 Kaffemingel
09:00 Välkomna
09:10-09:40 Energibrist! – Hur hamnade vi här?
Jan Blomgren är professor, företagare och energiexpert och har bland annat skrivit “Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, där han undersökt vad som orsakat den ”elkris” som vi befinner oss i.
Han är en välrenommerad folkbildare, känd för att kunna förklara även svåra tekniska och vetenskapliga ämnen lättfattligt för icke-experter.
09:45-10:15 Jenny Rees – Hur skapar man förtroende och acceptans för en svår fråga?
SKB, vars uppdrag är att ta hand om radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken, berättar om sitt mångåriga arbete. Jenny Rees, presschef på SKB som har ägnat mer än 25 år åt kärnavfallsfrågan. Brinner för platsen Oskarshamn och trivs som bäst i samverkan med kommun, näringsliv, organisationer och människor som bor och verkar här.
10:15 Bensträckare
10:20-10:45 Hur löser vi energibehovet?
Oskarshamn är en av flera svenska kärnkraftskommuner. Kärnkraftens vara eller inte vara pendlar över tid. I dag är frågan hetare än någonsin. Vårt samhälle befinner sig i en grön omställning med ökade behov av tillgång till energi. Många är överens om att vi behöver en mix av olika energislag för att kunna tillhandahålla den kapacitet som vi har behov av. Vi samtalar om framtida lösningar för att leva upp till framtida energibehov tillsammans med OKG som ägs av den globala energikoncernen Uniper. OKG har verksamhet i Oskarshamn i form av kärnkraftverk och vätgasproduktion.
10:50-11:50 Inspirationsföreläsning Anna Starrin – Trendspaning om kommande trender och utmaningar!
Anna Frankzén Starrin
Kulturantropologen som ibland kallas ”Robot-Anna” är en av trendspanarna i den globala trendspanings-communitien Trendwatching och har också drivit stora framtidsstudier som Urban trends, the future of cities. Hon spanar om kommande trender och utmaningar.
11:50 Avslutning
12:15-13:00 Lunch, möjlighet till take away